Tento můj zápisníček je věnovaný mé celoživotní zálibě , kterou je rostlinná říše a všechno kolem ní.


čtvrtek 7. října 2010

JEŘÁB ČERNOPLODÝ Aronia melanocarpa

JEŘÁB ČERNOPLODÝ Aronia melanocarpa
Temnoplodec, Arónie, černá jeřabina, černý jeřáb, Arónia čiernoplodá
Svůj původ má v Severní Americe
Pěstuje se za 1. jako keř, dorůstající 2 metrů výšky. Vysazujeme ho jako volně rostoucí živý plot( bez potřeby tvarování), který nebude obtěžovat vašeho souseda bujným růstem !
za 2. jako roubovaný na různě vysoký kmínek. Vytvoří vám úhledný stromek na "vysoké noze".
Je to keřík nejen užitečný, ale na podzim i okrasný, neboť jeho listy se barví do palety odstínů rudé barvy.
U nás se množí odrůda "Nero".
Nevyžaduje zvláštní péči, pravidelně a brzy plodí, roste i v chudých půdách a drsnějších polohách. Je považován za průkopnickou dřevinu na špatných půdách.
Kvete v květnu bílými květy, má oválné listy. Plody dozrávají v září a pokud je neseberou ptáci, tak vydrží na stromě až 2 měsíce . Plody jsou i po očesání velmi trvanlivé. Bobule velké asi 1 cm mají natrpkle nasládlou chuť, jsou chutnější než sladkoplodý jeřáb.
Mají barvící šťávu.

Obsahují vitamín C, provitamín A, rutin, sorbit- stravitelný pro diabetiky, jód.
Mají i léčebné účinky, jsou žlučopudné ( proto vhodné jako doplněk těžko stravitelných pokrmů) a mírně snižují krevní tlak.
Dají se požívat v čerstvém stavu, i po přejití mrazem.
Pro konzervování se sklízejí v září, hlavně na kompoty. Dají se i sušit, vyrábějí se z nich sirupy, mošty, likéry, pálenky, džemy, často s jiným ovocem ( jeřabiny, jablka, hrušky, kumoi, bezinky ).
"Vyrábím" z nich také tzv. pečený čaj.
Několik receptů:

Jeřabinový kompot.
Na 1kg jeřabin 500g cukru, 0,3l vody.
Jeřabiny očistíme, propereme, necháme okapat. Do kastrolu dáme vodu s cukrem, svaříme a pak nasypeme jeřabiny. Mírně vaříme, až změknou a zesklovatí. Pak je vybereme děrovanou naběračkou, vsypeme do skleniček a zalijeme šťávou. Sklenky uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru nebo sterilujeme 15 minut při 85 st.C

Můžeme je kombinovat s jablky, hruškami a bezinkami.
Pečený čaj
2 kg všemožného ovoce
0,5 kg cukru
1 lžička mleté skořice
několik hřebíčků- asi 6ks
1-2 dl rumu
Pokrájené ovoce smícháme na pekáči s cukrem, pečeme 15 minut zakryté a 25 minut odkryté.
Horké plníme do šroubovacích sklenic, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Podáváme podle chuti 1-2 lžičky do čaje, nebo jen zalité horkou vodou.





Žádné komentáře:

Okomentovat