Tento můj zápisníček je věnovaný mé celoživotní zálibě , kterou je rostlinná říše a všechno kolem ní.


čtvrtek 30. prosince 2010

Jedlé květy - úvodní zamyšlení.

Květy jsou k jídlu, pro chuť i ozdobu používány odedávna. Jsou podrobně popsány již v antické literatuře.
Některé byly využívány v časech nouze jako třeba kosmatice ( květy černého bezu )v těstíčku nebo pampeliškový med.
Jindy byly květy naopak součástí bohatých slavnostních královských a šlechtických tabulí.

Zájem o jedlé květy stoupá díky :
1. zájmu o orientální životní styl, ve kterém hrají jedlé květy významnou úlohu ( konzumace jedlých květů je známá tisíce let !)

2. rostoucí náročností spotřebitele na estetický vzhled pokrmů
K používání květů k jídlu se vracíme díky šéfkuchařům lepších restaurací, kteří dnes používají okvětní plátky nebo kandované květy, aby dodali svým jídlům noblesu a vyjímečnost.
Cukráři zdobí slavnostní dorty a zákusky jedlými květy.
Barmani používají květy na ozdobu koktejlů.
Jedlými květy je doplňována průmyslově připravovaná čerstvá, chlazená ,upravená zelenina.

3. zdravotní prospěšnost- obsahují zdravotně prospěšné látky takové, jaké jsou obsaženy v celé rostlině.
I naši předci instinktivně jedli nejvýživnější části rostliny.








S konzumací jedlých květů mohou být spojena i určitá zdravotní rizika !!

Těm je nutné se vyvarovat : správným výběrem, správnou úpravou a především množstvím použitých květů. Při výběru jedlých květů dbáme na původ ( nehnojené průmyslovými hnojivy, chemicky neošetřované ! )



Květy k jídlu vybíráme čerstvé, plně vyvinuté, nepoškozené a zdravé !
kdy ? za suchého počasí, dopoledne.
Na zimní období lze čerstvé květy nahradit květy sušenými, kandovanými nebo zamrazenými do kostek ledu.
V dalších příspěvcích se dozvíte o :
jedlých květech zeleniny
jedlých květech okrasných a dalších rostlin
jedlém trávníku
jedlém lese.
Těším se na vaše komentáře.
Jaromila




Žádné komentáře:

Okomentovat