
Bílé, krémové, žluté, oranžové, červené, bordó nebo fialové krásky.
Jedlé jsou prakticky všechny druhy, nemusíte se bát, že byste se otrávili ! Kuchaři luxusních restaurací využívají sytých barev květů k dekorování pokrmů.
Chryzantémy jsou opravdu jedlé, okvětní lístky ale musíte otrhat, zbytek květu je totiž hořký.
Chcete-li květy jíst měli byste vědět kde a za jakých podmínek rostlina rostla !
Ty kupované v květinářství jsou většinou chemicky ošetřované = nevhodné k jídlu !
Ale rostliny pěstované jako zelenina : to znamená- chemicky nehnojené, ani neošetřované. Hnojené jen kompostem, pěstované ve správných podmínkách, aby rostliny netrpěly chorobami ani škůdci, ty jsou k jídlu vhodné.
Chryzantéma specielně k jídlu se jmenuje:
Chrysanthemum coronarium ( Pinardia coronaria )
Jiné názvy : zlateň věncová, kopretina věncová, pinardie, shungiku, tónghao....
Rostlina pochází ze západního Středomoří. Zplanělá se občas objevuje i v naší přírodě.
V Číně se chryzantéma k jídlu používá už dávno!
Obsahuje : minerální látky, silice, vitamín C, provitamín A.
- za syrova, mladé výhonky jako salátová zelenina a to buď samostatně nebo ve směsi s další zeleninou
- tepelně upravená, jako špenát, zeleninová přísada do asijských jídel, smažená na oleji s česnekem a chilli papričkami jako příloha
- květy využijete při slavnostní příležitosti na originální dozdobení hotových pokrmů.
- květy využijete při slavnostní příležitosti na originální dozdobení hotových pokrmů.
Toš chrizulu bych chtěla ochutnat...
OdpovědětVymazat