Tento můj zápisníček je věnovaný mé celoživotní zálibě , kterou je rostlinná říše a všechno kolem ní.


pátek 7. ledna 2011

Chryzantéma.

Na podzim, když na zahradě už skoro nic nekvete, nastupují svoji vládu chryzantémy.
Bílé, krémové, žluté, oranžové, červené, bordó nebo fialové krásky.
Jedlé jsou prakticky všechny druhy, nemusíte se bát, že byste se otrávili ! Kuchaři luxusních restaurací využívají sytých barev květů k dekorování pokrmů.
Chryzantémy jsou opravdu jedlé, okvětní lístky ale musíte otrhat, zbytek květu je totiž hořký.

Chcete-li květy jíst měli byste vědět kde a za jakých podmínek rostlina rostla !
Ty kupované v květinářství jsou většinou chemicky ošetřované = nevhodné k jídlu !
Ale rostliny pěstované jako zelenina : to znamená- chemicky nehnojené, ani neošetřované. Hnojené jen kompostem, pěstované ve správných podmínkách, aby rostliny netrpěly chorobami ani škůdci, ty jsou k jídlu vhodné.

Chryzantéma specielně k jídlu se jmenuje:
Chrysanthemum coronarium ( Pinardia coronaria )
Jiné názvy : zlateň věncová, kopretina věncová, pinardie, shungiku, tónghao....
Rostlina pochází ze západního Středomoří. Zplanělá se občas objevuje i v naší přírodě.
V Číně se chryzantéma k jídlu používá už dávno!

Obsahuje : minerální látky, silice, vitamín C, provitamín A.

Využití :
- za syrova, mladé výhonky jako salátová zelenina a to buď samostatně nebo ve směsi s další zeleninou
- tepelně upravená, jako špenát, zeleninová přísada do asijských jídel, smažená na oleji s česnekem a chilli papričkami jako příloha
- květy využijete při slavnostní příležitosti na originální dozdobení hotových pokrmů.




Květy jsou také součástí čajových směsí, tzv. květinových čajů.

Nejčastěji se kombinují s čajem Pu- erh a Lung- ting pro vatvoření rovnováhy mezi jinem( chryzantéma) a jangem (čaj)

Vyzkoušejte čaj 8 pokladů, které kromě vyzkoušených ingrediencí obsahuje právě květ chryzantémy !

Na talíři jsou vyluhované součásti čaje 8 pokladů po slití tekutiny.


Dobrou chuť přeje Jaromila.





1 komentář: