Tento můj zápisníček je věnovaný mé celoživotní zálibě , kterou je rostlinná říše a všechno kolem ní.


pondělí 14. února 2011

Kopřiva.


Kopřiva dvoudomá Urtica dioica a Kopřiva žahavka Urtica urens =

chutná k jídlu mocná jako léčivka.

Tuto královnu rumišť, neošetřovaných koutů zarostlých zahrad, cest a příkopů, indikátora vyššího obsahu dusíku v půdě snad ani netřeba představovat ! Tu zná snad každý ! každého jednou "kousla" svými žahavými chlupy...

Obsahuje : chlorofyl, vitamíny, provitamín A, minerály, stopové prvky.

Působení : použitelná je po celý rok, ale největší sílu má právě na jaře.
-tonikum- jarní očistné kůry- pomáhá navracet energii a vitalitu
-podporuje metabolismus- očišťuje tělo od kyseliny močové ( revmatismus, dna )
-stimuluje činnost žláz
-podporuje tvorbu červených krvinek ( při chudokrevnosti)
-v kosmetice:
extrakt pro růst vlasů, napařování obličeje, koupele (na mastný typ pleti )
Rostlina v syrovém stavu může způsobit nepříjemné reakce, proto ji používáme vařenou, sušenou nebo nakládanou.
Použití : náhrada špenátu, polívky, velikonoční nádivky, čaje, lihové extrakty, koupele.

Sběr: mladé rostliny i s kořeny na jaře, později už jenom vršky= mladé listy.
Moje zkušenosti : podle recepisu paní Luby Skořepové si dělám každé jaro elixír, který vidíte ve skleněném džbánku.
Další tip : mladé lístky kopřivy rozmixovat ve vodě( ponorným mixérem) pak přecedit a výslednou zelenou vodu vypít. To jsem dělala už když byly děti malý. Sice při pití protestovaly, ale nakonec to vypily( už si nevzpomínám, co jsem jim za to slíbila !!!) Až to budou číst, tak si třeba vzpomenou !
Zbytek, který zůstal na sítku jsem hodila do polívky.
Další vyzkoušený recepis je kopřivový špenát.
Taky jsem si vzpomněla, jak tetička chodila do hájka na kopřivy pro slípky a ty pak měly krásně žlutý žloutky.....
toto je ten můj elixír v celé své kráse !



Jestli to neznáte, tak tady máte pár recepisů z knihy : Z lesa i ze zahrady od jara do zimy od Dagmar Lánské.





A toto je kapitola z knihy Nejsem čarodějka od paní Luby Skořepové.
Tuto knihu jsem přelouskla už mnohokrát a pořád mě něčím udivuje.











Jaru zdar a kopřivě zvlášť.
Vaše Jaromila






Žádné komentáře:

Okomentovat