Tento můj zápisníček je věnovaný mé celoživotní zálibě , kterou je rostlinná říše a všechno kolem ní.


úterý 8. března 2011

Rukola + roketa.

RUKOLA + ROKETA Eruca sativa

Původ: Středomoří, nejčastěji používaná v italské a francouzské kuchyni.

Popis: listová zelenina z čeledi brukvovitých ( ředkvička je tetička !). Listy mají štiplavou peprnou, pikantní chuť.
Rukola má vykrajované, štíhlejší listy
Roketa má listy okrouhlejší

Pěstování : náročná na vláhu, jinak nenáročná, bujná rostlina " krátkého dne"
vyséváme 1. časně zjara - pro časnou letní sklizeň
2. v polovině srpna - pro sklizeň před zimou
Roketu můžeme pěstovat na vatičce celoročně tak, jako řeřichu. Čeerstvé lístky můžeme sklízet za 10- 14 dní.

Obsah : velký obsah vitamínu C, minerály.

Zdravotní prospěšnost : Pokud se na jaře cítíte unaveni a těžkopádní, zkuste denně sníst porci = 1 polévkovou lžíci, hořkých zelených bylinek ! Probudí vás z jarní únavy !
Povzbuzuje vitalitu, zlepšuje obranyschopnost organismu, podporuje chuť k jídlu, je lehce projímavá a močopudná.
Je přírodní alternativa při detoxikaci jater.

Použití : konzumuje se nejčastěji syrová jako samostatný salát nebo k dochucení jiných salátů.
Používá se také lehce orestovaná, čímž ztrácí svoji nahořklou chuť.
Okoření i ozdobí obložené chlebíčky
Listy dušené na olivovém oleji s nasekaným česnekem , podáváné jako příloha.
Další použití : do těstovin, mletých mas, polívek a omáček.
Květy této rostliny jsou jedlé a můžete jimi ozdobit pokrmy.





















1 komentář:

  1. Jaromila,
    mám ji moc a moc ráda!!!Roketu. Rukolu moc neznám...
    Ale ještě jsem ji nepěstovala. Letos to zkusím!!!! :o))))
    Moc děkuji za tip.

    A ještě musím napsat, že v kopřivách mi koupala babička vlasy!!!
    A ten Tvůj lektvar teď na jaře zkusím!!!

    Pozhlédnutí Tvého prvního obrázku -
    jsem dostatĺa strašný hlad!!
    Jdu jíst!!

    Měj se moc hezky
    Jarka

    OdpovědětVymazat